Jeg fikk en tegning av ei åpen fuglekasse ganske lik, men likevel ulik, andre kasser og plattinger for ugler, fra en fyr i Litauen. Skal kunne passe for hornugle - eller tårnfalk eller lappugle eller...(?) Så det måtte jo prøves. Antageligvis må man ha ganske mange slike oppe i et par gode gnagerår for å å kunne si om dette er noe å satse på, men da er i hvert fall ett stykk av denne typen oppe før ugleåret(?) 2025
lørdag 22. februar 2025
Perleugle i kassa i februar
Det er hørt en og annen perleugle helt fra før jul, noe som kan antyde at det blir en del hekkinger i 2025. Det er i hvert fall forventet etter to magre år - om statistikken er noe å stole på da...
Men at det skulle 'sprette' ut ei ugle fra ei fuglekasse allerede midt i februar, var høyt uventa! Jeg pirka borti kassa bak huset i forbifarten da jeg skulle på en trugetur - og jammen var det ei perleugle der. Den satte seg 20 meter unna - og fløy kanskje tilbake etter at jeg hadde forsvunnet(?) Uansett var ikke dette tegn på noen hekkestart, det er minst en måned - eller helst to - for tidlig. Trolig var det den hannen jeg hadde hørt, som 'overdaga' der(?) En ekstra artig vinterobservasjon! (Croppa telefon-bilde)
Sidensvans
I 2024 opplevde vi en voldsom rognebær-høst. Men både trost og sidensvans lot vente på seg - kanskje fordi det var like mye bær (eller annen mat) andre steder langs trekkruta(?) Noen flokker var det jo, men de greide ikke å ete opp all bæra i 'normal' tid. Men midtvinters og enda seinere kom de. Flokker på 50 eller mer av gråtrost hadde valgt å utsette eller hoppe over høsttrekket mot Storbritannia og Kontinentet.
Jeg så nesten ingen sidensvans før langt ute i januar. Da var det egentlig bare rester av bær å finne, men det det var fortsatt nok til å overleve. Jeg hadde samla ganske mye rognebær i høst, men disse var til dels eti opp allerede da 'svansene dukka opp. En kort tid i overgangen januar-februar var det stadig sidensvans å se ved huset.
Noen fikk jeg ringmerka også. Artig om noen av disse blir funnet lenger sør; vi har funn fra Tyskland fra tidligere år.
Trost og sisik
er ikke vanlig å ha ved huset i Trysil på vinteren. Men det skjer jo år om annet, og særlig i vinter. Både fordi det var en voldsom rognebærhøst i 2024 og fordi vinteren ble 'snill' både med forholdvis lite snø og rimelige temperaturer.
Svarttrost, særlig gamle hanner, er ikke helt uvanlig vinters tid, men alltid som enkeltindivider eller i lite antall. I vinter har jeg sett minst tre individer stadig.
Som vanlig er det fuglelivet omkring hus og hytte som er viktigst gjennom vinteren. Det som er normalt, er jo bra; mye meiser på fuglematen som vanlig.
Granmeis er 'Årets fugl' i 2025 og skal altså få spesiell oppmerksomhet. Arten går tilbake mange steder, både i Norge og Sverige og Finland, meldes det om. Her i Trysil vet vi vel ikke, foreløpig ser det ut som om granmeisa fortsatt holder stand til tross for bl.a. hogst av gammelskog og mye flatehogst. Vi følger med!

Dette bildet er noen år gammelt. Den dagen merka vi og/eller kontrollerte vi borti 40 individer på en og samme forplass - ved hytta til Bjørn Gunnar langt fra andre forplasser sør for Sennsjøen i Nordre Trysil.
tirsdag 28. januar 2025
Men etter vinteren kommer en ny vår med nye hendelser. Kanskje til og med tendenser til ugleår(?) Uansett så gleder jeg meg allerede!
Rognebærhøst
Aldri før, eller i hvert fall sjelden, har det vært så mye rognebær og som ble modne så tidlig, som i høst!
Jeg var sikker på at dette kom til å bli tidenes sidensvans-høst også og samla inn en god del kvister med bær for å legge ut seinhøstes eller i vinter når det ellers var blitt tomt.
Men sidensvansen kom ikke så langt som til hagen min og bæra jeg hadde samla inn! - i hvert fall ikke før jul. Men jeg kan jo håpe på noen flokker utpå vinteren(?)
mandag 27. januar 2025
Rekordmange fugler i handa i 2024
Stadig nye individer og arter i handa i år i forbindelse med ringmerking. Jeg kom så godt i gang etter nyttår med all sisiken, så da ville jeg gjøre det skikkelig så lenge det var fugl i farta. Og resultatet ble jo strålende: 10150 fugl ringmerka av meg i 2025. En bra 'personlig rekord'! Også Arnhild og Ole Petter satte ny bestenotering for et år! Så da endte gruppa på over 20000 fugl! Det gjentar seg neppe...
Her er noen flere av dem jeg merka på høsten.
Det var en invasjon av flaggspett i år, så da satte Trysil RG rekord med 54 flaggspetter merka.
Også neste års 'Årets fugl', granmeis, ble det også en del av både for meg og gruppa. Det står ikke så dårlig til med denne arten hos oss som en del andre steder i landet, ser det ut til.
Enda en 'rekordfugl' i 2024, nøtteskrike. Trolig var det ikke spesielt mye av den, men innsatsen for å få merka dem i gruppa var upåklagelig.
Det var ei stund på høsten da det stadig var nøtteskriker omkring huset til Arnhild, og foring med brød, og fangst med nett og etter hvert felle, ga resultater langt ut over det hun/vi skulle tro. Da hun ga seg da snøen kom, var 25 skriker merka! 44 totalt i gruppa.