Trost og sisik
er ikke vanlig å ha ved huset i Trysil på vinteren. Men det skjer jo år om annet, og særlig i vinter. Både fordi det var en voldsom rognebærhøst i 2024 og fordi vinteren ble 'snill' både med forholdvis lite snø og rimelige temperaturer.
Svarttrost, særlig gamle hanner, er ikke helt uvanlig vinters tid, men alltid som enkeltindivider eller i lite antall. I vinter har jeg sett minst tre individer stadig.
Gråtrost
Denne arten har vært å se lenge utover vinteren - selvsagt fordi det var rognebær lenge. Opp til 50 individer i hagen i slutten av januar er veldig uvanlig! Og etter det var det enkeltindivider på utlagte rognebær. Har de mat nok, kan de overleve en kald og snørik Trysilvinter, og særlig en vinter som i 2025.
Et dårlig bilde gjennom vinduet i slutten av januar. En flokk gråtrost eter restene av rognebær i hagen.
Og da jeg la ut bær jeg hadde på lur, viste det seg at det var enkelte som ikke fulgte med flokken videre.
I 2024 krydde det av grå sisiker på fuglematen. I vinter er det færre å se av dem. Ikke underlig, for det var ekstremt i fjor. Men noen grønnsisik valgte å prøve å overvintre, noe som er litt uvanlig. Som med trosten er det tilgangen til mat som avgjør om de skal oveleve kulde og snø. Grønnsisiken trekker vanligvis nedover i Europa. Vi kontrollerte sisik fra mange land på Kontinentet i fjor vår.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.