Sider

onsdag 22. april 2015

  Ugletid!

Sjekk av perleuglekasser,
ringmerking og kontroll av hekkende hoer i mai-juni 2014



For å finne ut om det var noen grunn til å glede seg til kassesjekken på vårparten, var vi på farten mange kvelder gjennom vinteren for å lytte etter ugler, særlig perleugle. Og det var stadig noen å høre, men veldig ujevnt fordelt. Mange ganske skuffende turer omkring i Trysil, der vi hørte bare en og annen. Men det var lyspunkter: Særlig i Nordre Osen-området hørte vi flere, og dette var ekstra spennende, for der hadde Arnhild satt opp 50 kasser høsten 2013.
Og det viste seg at det var en rimelig sammenheng mellom roping og hekking. Dvs at i de områdene vi hørte en del ugler, var det hekkinger, og motsatt: lite roping hørt, få eller ingen hekkinger. Bortsett fra ett område der vi hørte en eneste perleugle, men der var det 6 hekkinger i 10 kasser!





Som vanlig spratt hunnen opp i hullet da vi skrapte eller banka i trestammen. Men, også som vanlig, var det ingen reaksjon i noen kasser der det seinere viste seg å være ei ugle(!) Og siden vi ikke klatra opp og sjekka på den måten i alle kasser så tidlig i sesongen, så holdt vi altså på å bli lurt i et par tilfelle ...
Denne perleugla ville ikke forlate de små ungene.
Et lager med mus i kassa et et bra tegn på at matsituasjonen er god.
Ungene har en bra sjanse for å vokse og trives!




Mange steder tok vi flere kassesjekkinger ved "bankemåten" gjennom våren. Da vi var rimelig sikre på at de fleste uglene var i gang, der de i det hele tatt mente å begynne, brukte vi stigen og var oppe i alle. Da skjedde det jo i blant at ei perleuglehoe i ei kasse vi trodde var tom, kikka forundret opp på oss. Men moralen må altså være: sjekk alle kasser ved å kikke nedi! Kamera med selvutløser på ei stang kan være en grei løsning, for å slippe å drasse på en stige der det viser seg å være tomt. Skal ordnes med til neste sesong!





Ofte flyr perleugla ut av kassa om vi klatrer helt opp - men ikke alltid altså. Denne så ut til å ta alt med fatning!














Arnhild merker ei hekkende perleuglehoe













Dette er en 2K,  altså i sitt andre kalenderår. 








Kasseprosjektet går inn i en større sammenheng. For å lære mest mulig om perleuglas hekkevaner, vandringer, overlevelse o.l., så ringmerkes både hunnene og ungene. Det er alltid spennende å sjekke om de voksne uglene er merka fra før. Det er blitt merka ugler i mange år i Trysil, så det hen der ikke helt sjelden at vi treffer på en gammel kjenning, en unge fra i fjor eller tidligere, - eller kanskje en med fremmed ring?


Dessuten undersøker vi hvor gamle de hekkende hunnene er, ved å se på mytemønsteret i vingene.


Når vi sjekker ei kasse det er fugl i, noterer vi hvor langt hekkeprosessen er kommet, om det er egg eller unger, eventuelt hvor gamle ungene er. Første sjekkrunde i kassene er som regel før det er unger som er gamle nok til å ringmerkes.

7 egg regnes som et veldig bra kull. 8 er vanligvis maksimum, selv om 9 egg er notert et par ganger tidligere år.







Klekking er i gang. Siden ugla legger ett egg annenhver dag og ruginga starter for fullt etter de to første eggene, klekkes eggene i samme rekkefølge. Ungene har altså ulik alder, den ene to dager eldre enn den neste.

Her er det forresten også en kjøttmeis i matskapet, ikke så mye mat på den kanskje, men en variasjon i kosten...






Spesielt artig var det med dette kullet. Hør, her er det unger alt! sa vi. Men nei da, det var egg, men i klekking - og ungene ga allerede lyd fra seg inne i eggene!

Bra med mat i kassa var det også. Disse ungene skulle neppe komme til å sulte.

Interessant å studere de forskjellige hunnene, for forskjellig er de, både i utseende og adferd. Noen er litt urolig når de blir håndtert, men de fleste innfinner seg greit med situasjonen.




Denne la seg like godt til å ruge i handa!





Våren 2014 hadde vi ca 230 ugleholker satt opp for perleugle, i kommunene Trysil og Åmot. Det var en stor "jobb" å sjekke alle, særlig fordi det var bra med fugl i enkelte områder, spesielt i Nord-Osen. Dessuten begynte de til veldig ulike tider, fra ca 20. mars til begynnelsen av juni, og kassene ble derfor sjekka flere ganger. De første ungene var faktisk ute og fløy da de siste egga ble lagt.

Her er noen flere fotoglimt fra denne første tida med sjekk av perleuglekassene i 2014

"Helikopter-ugle"...
"Langhåra ugle"...



Etter håndteringa slippes uglene fri. Da flyr de sjelden lenger unna enn at de kan holde øye med kassa - og oss.










Hunnen vender tilbake til kassa etter noen få minutter









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.