Sider

onsdag 27. mai 2015

Viltkamera på åte

- nesten like spennende som vanlig kamera!

Den 14. april la vi ut to rådyrskrotter som vi hadde hatt i fryseren et års tid i påvente av "en passende anledning". I fjor vinter fikk vi både rev, mår, jerv og ørn på brikka omtrent i det samme området, og det var jo veldig moro det. Men vi mangla i hvert fall minst én av skogens beboere... Så denne gangen håpa vi altså å få 

Bjønn på brikka



Og det gikk bare noen få dager før akkurat det vi håpet på, dukka opp: en bjørn! "Bare" en ganske slunken ung liten tass. Men det skulle vise seg at nettopp det at den ikke var så stor og sterk, var det beste som kunne skje. Vi hadde surra fast rådyra med ståltråd til et tørrtre, men det er jo egentlig ingen hindring for et dyr med "ti manns styrke og tolv manns vett", om bamsen ville stikke av med hele steika, dvs. begge steikene. Nei da, den røska jo litt i dyra, men syntes vel at maten var servert akkurat som den ville ha den - så da fikk den ete den på stedet. Og lykkelig var vi for det!






To vilkameraer var på plass og kunne forevige matorgiet. Da vi foretok en inspeksjon et par uker ute i mai, var rådyra oppspist og minnebrikkene fulle. Det viste seg at bjørnen hadde tatt over 4000(!) selfies i form av bilder og videosnutter!!







Været var også på vår side. Sol fra en blå himmel mye av tiden! Og bjønn' lå på/ved åtet i samfulle 10 dager, natt og dag! Og vi som trodde at nattbilder med infrarød blits var det meste vi kunne håpe på... 














Og selvfølgelig fikk vi nattbilder også. For bamsen var sulten, kanskje dette var årets første måltid(?) Så det var bare å passe på å trykke i seg. Her har begge kameraene gått av i samme sekund!

Den trodde vel den var kommet til himmelen da den oppdaga dette digre matfatet. Ellers ville det vel vært maurtuer som "nødberje" i lengre tid utover våren, for snøen lå enda djup.









Ung og uerfaren var den sikkert, men den forsto vel at det var best å passe på så ingen andre krek kom og forsynte seg. Så da den hadde spist seg mett, holdt den seg like ved til det var tid for neste måltid. Og hvorfor ikke bruke litt energi og leke seg litt!  

Det er kjent at bjønn' kan ødelegge vilkameraer, helst fordi den registrerer lyder når bilder blir eksponert. Her er den på veg bort til ett av kameraene - og dulter borti det så det blir stående skakt - før den fortsetter sine gjøremål.





Alle bildene her er jo "selfier", trigga av dyret sjøl. Men man kan jo lure på om bjørnen gjerne ville ha tatt noen skikkelig sjølportretter - et ultranærbilde for eksempel...





Og her er selfie-kongen sjøl!




Bjørnen traska en del fram og tilbake omkring åtet og mellom vilkameraene. Og en del av bildene av dette ville vi ikke fått hvis ikke bjørnen sjøl stadig var borte og flytta litt på kameraene! Først så ble det ene kameraet skjevt, så ble det rett igjen(!) og så ble det vridd vekk fra åtet. Og så fikk det andre kameraet gjennomgå, først skjevt, så rett og så skjevt igjen!






Men mesteparten av tida oppholdt bamsen seg i den gropa som etter hvert oppsto ved åtet, både fordi snøen smelta litt og fordi det skjedde en del gravevirksomhet, kanskje for å komme til maten fra undersida.















Noen ganger var visst maten reint for seig - eller satte seg fast mellom tenna...

Ellers var det jo ikke så mye å ta seg til annet enn å slappe av og fordøye all maten. 
Og slik gikk nå dagan...








































Men nåde den som kom nærmere maten enn 5 meter!












Det viste seg at det ene rådyret var drektig da det ble påkjørt. Bamsen hadde visst sansen for mørt kjøtt, som f.eks. ufødt rådyrkalv...









Vekslende vær i overgangen april-mai. Snøen la seg i blant over maten. 
Fint, så var det bare bamsen sjøl som visste hvor den var! 
Stemningsfullt i blåtimen.

Og en dag var det slutt på maten. Trolig var det en god og mett bjønn som rusla videre i snøen i Trysilskogen.  Den hadde i løpet av 10 dager gitt oss masse morsomme bilder 
som viser hva en slik ungbjønn tar seg til når den er sulten - og når den er mett! 
Takk for besøket!

5 kommentarer:

  1. Superb med bilder,tenk å få se en levende en det hadde vært noe det.

    Jan Tore

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Ja, skulle gjerne vært "en flue på veggen" i viltkameraet :)

      Slett
  2. Jostein Hellevik14. juni 2015 kl. 14:43

    Fantastisk gladhistorie..utrolige bilder! For en hendelse! Heldige du, og takk for at du deler fotofangsten! Gratulerer med supervellykka opplegg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Jostein! Ja, var absolutt mye mer enn vi hadde håpa på dette. Utrolig artig hendelse :)

      Slett
  3. Bjørg på bjørn-frie Frøya2. april 2016 kl. 12:47

    Herlig!

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.