Sider

fredag 30. november 2018

Første kaiehekking i fuglekasse i Trysil


Kaia er jo en vanlig art mange steder i Norge. Men her i Trysil har den ikke vært vanlig å se på sommeren før de siste åra, bare i større eller mindre flokker i trekktida i april. Vi vet om en eneste hekking, i ei heismast(!) i Trysilfjellet for noen år siden. Etter at det ble stor trafikk i slalåmbakkene, med tilhørende pølsesnabber og brødskiver som ligger igjen etter turistene, så har det blitt vanligere også med f.eks. kråke gjennom hele vinteren enn det var. Kanskje også klimaforandringene, med kortere og mindre harde vintre, kan forklare disse endringene.


Høsten 2017 satte vi opp noen litt større fuglekasser på industriområdet i Bygda, der det ble sett bl.a. kaier omkring gjenvinningstasjonen. Vi tenkte ikke så mye over at kaia er relativt tidlig ute med hekking på våren. Så da vi sjekka kassene i begynnelsen av juni, forsto vi at vi nok var ute i seineste laget... Det var spor etter hekking i to kasser, men i ei kasse var det fortsatt unger! Stor stas.Tre unger var jo helt ok det, og vi lærte også at kaia 'søpler' veldig, for det var rett og slett møkkete i kassene!

Det hører med til historien at flere av kassene som ikke var i bruk, litt seinere på sommeren ble flytta  til omkring de vellykkede kassene, med det håp om og tro på at kaiene kan hekke ganske tett...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.