Sider

tirsdag 7. mai 2019

                           Noen vårfugler

Det er alltid artig når de første vårfuglene kommer.
Den første svarttrosten dukka opp allerede i slutten av februar, og det var jo spesielt tidlig. Ellers gikk det en måned før det ble flere av dem. Vi hadde opptil 12-14 i hagen samtidig og fikk merka 35.
Så kom de i slutten av mars og utover i april, de som pleier å komme tidligst.

Rødstrupa dro også nytte av mat på forplassen siden det fortsatt var bra med snø da den kom.Kråka "kjem med mart'nsfolket" het det i gammal tid, og det vil si ei uke ute i mars eller der omkring. Men nå er det mange kråker her gjennom vinteren. Blant kråkefuglene som samla seg på gjenvinningstasjonen i begynnelsen av mars, var også ei kornkråke, en art som slett ikke er vanlig her i Trysil.
Nærmeste hekkeområde for kornkråker er i Hamar-området, der det er en ganske bra bestand.


Det er som regel ikke før seint i mars at det begynner å bli mulig for diverse vannfugler å finne åpent vann. Men det skal ikke være store råka før de første kommer. Stokkanda er tidlig, det samme er sangsvana -- og kvinanda selvsagt, som ganske snart begynner å se etter passende reirplasser i hulltrær eller kasser.

Denne kassa passer best for tårnfalk...

 

                                                                                                                                                           
Laksanda er også tidlig ute. Er det laksender å se, er det vel fisk å finne også...


Bokfinken kom som vanlig først, men så kom bjørkefinken i større eller mindre flokker og invaderer forplassene. Artig det, og en dansk-merka fugl var jo ekstra artig!

Det ble tidlig snøbart denne våren. Allerede før april var over, var all snøen borte rundt huset hjemme. Også på hytta var det mer bart enn snø, sjeldent tidlig.
Tranene var også tidlig ute, altså i mens det fortsatt var bra med snø i felten.

Og så kom tilbakeslaget. Den 6. mai kom kaldværet og snøen tilbake, 20-30 cm! Det ble en pause for trekkfuglene som egenlig skulle komme da...
Blant de ellers så vanlige fuglene på forplassen dukka det opp en litt mer uvanlig art, en ringtrost. At det skjedde på hytta i Drevdalen, var ingen bombe, for der har det vært ringtrost på fuglematen i blant tidligere år også. Men at den også plutselig satt i hagen nede i bygda, var mer spesielt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.