Sider

torsdag 28. januar 2021

Høstugler

Etter to dårlige hekkeår for uglene var det ikke å vente at det skulle være ugler i høstskogen heller. Men det måtte jo prøves - med flere absolutt mislykkede forsøk på perleugla i Drevdalen i september. Enkeltfugler var det likevel omkring i kommunen, og det var nesten påfallende at flere av disse var gamle kjente, altså fugl Trysil RG hadde merka tidligere. Det betydde jo at det ikke var kommet inn perleugler utenifra - enda(?)


Men så var det en og annen haukugle, og det var stas! Når nettene settes opp, er det som regel bare halvskumt, så da blir det brukt lyd av haukugle (eller spurveugle) til det blir mørkt nok for perleugla. Haukugla kan la seg lokke også av spurveuglelyd, som tyder på at den minste av uglene kan være et bytte for de større uglene...


Ei hornugle lot seg også friste eller provosere av lyden av perleugle. Dette er en "bonus-art" som bare tilfeldigvis lar seg lure.


Konklusjonen etter noen få kvelder i ugleskogen denne høsten, er egentlig litt vanskelig å trekke. Ut fra fangsten ser det ut til at det er lite med ugler her. Betyr det at vi får enda et dårlig ugleår neste år? Tre på rad er uvanlig. Men så er det flere som har sett haukugler i elgjakta. Og noe forteller at det er en tydelig økning i musebestanden, i hvert fall lokalt. 

Det blir en spennende vinter - for ikke å snakke om neste vår. Ut fra teorien skal det bli et tydelig oppgangsår for mus og ugler i 2021... 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.