Sider

søndag 5. mai 2013

Endelig en skikkelig

"fjørhana-leik"!Da jeg fikk tilbud om å få benytte kamuflasjen til Rune Moen på tiurleiken "hans", måtte jeg jo gripe sjansen. Dette var natt til 2. mai, og vær og føre var optimale. Jeg var på plass i teltet ved 20-tida, og tiurene slo seg inn på leiken i mørkningen, med litt knepping for å vise rivalene at de var på plass og klar til morraspillet. Ei rugde, årets først for min del, pistret over meg like før det ble helt mørkt - og da begynte ei perleugle like ved... Den holdt det gående, med små avbrudd, til langt utpå morgenkvisten.

Og i skumringen begynte tiur-spillet, forsiktig først, så fullt spill. Ei røy eller to var også å høre kakle. Hanene var spredt over et større område, et stykke unna meg, og det var lite egentlig fart over sakene de første par timene. De gikk bare og spilte for seg sjøl. Jeg kunne se eller høre minst 6 tiurer.

Men så ble det litt mer liv; det smalt i vinger (og nebb) da to haner møtte til kamp, dessverre litt langt unna eller bak teltet... Likevel var jo dette akkurat det jeg var kommet for å oppleve! Og en av de sentrale hanene kom etter hvert rimelig nær meg - i godt lys slik at jeg fikk se det flotte fargespillet i fjærdrakta og de blodrøde "øyebrynene". Veldig flott!

Samtidig hørte jeg orrhaner i spill et stykke unna, noen  traner trompeterte stadig, og en svartspett stommet kraftig og lenge på ei tørrfuru like ved leiken. Det var ikke stille et minutt i løpet av hele natta og morgenen. En opplevelse som ga mersmak!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.