Sider

tirsdag 22. november 2016

Er det noen (f)ugler i uglekassene våre i år, tro?
Med nesten 300 perleuglekasser å sjekke, så må vi gjøre det raskt og effektivt. Og da er det greit å slippe å drasse på en stige. Vi bruker "kamera på en stang", genialt enkelt.
Det var langt mellom uglehekkinger i 2016. Helst var det helt tomt, noen med rester etter at spurveugla hadde brukt kassa som spiskammers, og en og annen kjøttmeis eller rødstjert. Likevel spennende ved hver kassesjekk. Og en sjelden gang var det et "trillrundt blikk" som dukka opp, ei rugende perleugle. Stas hver gang!


Det er også spennende å fange hunnene. Det har vi gjort med de fleste hekkende uglene vi har hatt gjennom åra. Er det ei umerka ugle, eller har vi eller andre satt en ring på den før om åra?


Til tross for at vi altså har merka veldig mange perleugler i årevis både vår og høst, så var 4 av 5 hunner i år ukjente for oss; bare ei hadde vi merka tidligere.
Men det var leieboere i noen av de litt større uglekassene, dog ikke slike vi egentlig var ute etter. I to kasser satt opp for slagugle, var det laksand. Og kvinanda tar gjerne kasser, om flyhullet er stort nok. Vi har bevisst laga flyhullet mindre enn 80 mm i de kassene vi har satt opp for perleugla; da unngår vi anda. I og for seg kunne det være ok å ha kvinand som beboer, men vi vil helst slippe det ekstraarbeidet der er å måtte rense ut masse dun og i blant råteegg før neste sesong...

         Men hulltrærne, svartspetthullene, hadde kvinanda for seg selv. 
          Ingen eller liten konkurranse fra uglene i år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.