Sider

mandag 28. november 2016

                        Sommermerking

Vi ringmerker fugl året rundt. På våren og sommeren er det de som hekker i fuglekassene våre, som blir prioritert, men vi begynner også så smått "høstfangsten" allerede i juli, med nett på forplass eller med lokkelyd i krattet. Flere av "sommerfuglene", f.eks. løvsanger, begynner trekket allerede midt i måneden, og skal vi få med oss disse artene, må vi begynne tidlig - i mens andre arter, som tårnfalk, fortsatt kan ha unger i redene.
Kjernebiter








I år ble det egentlig ganske moderat med slik sommeraktivitet. Men en kjernebiter var det morsomt å få nærkontakt med. Dette er en art som er ganske ny i Trysil. Den er blitt sett nå og da i mange år, men det er først de siste ti åra eller så at arten blir registrert årlig.







Ringdue
Enda "nyere" på forplassene, er ringdua. Ja, den er ikke egentlig noen nykommer, men de siste to, tre åra har visst duebestanden eksplodert! Eller kanskje det bare er slik at ringduene nå først har forstått at solsikkefrø er godt(?) For både hjemme og på hytta "støvsuger" ringduene forplassen for frø. Greit nok hjemme der vi kan legge ut mat hver dag - og samtidig "gi duene reisepass", altså jage dem unna når vi syns de har fått nok!

Men når vi drar fra hytta, forstår duene at kysten er klar så snart de ser baklysene på bilen vår, og festen er i gang(!) Vanskelig å holde en bra bestand av småfugl ved hytta, når duene har overtatt plassen. Særlig går det ut over bjørkefink og andre finkefugler som helst finner maten på bakken. Dyrt blir det også! "Noe" må gjøres med dette...

Hagesanger
Gråsisik hann










Ellers ble det altså bare sporadisk fangst og merking i sommer. Forhåpentligvis blir det bedre utover høsten når hovedtrekket sørover er i gang...




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.