Sider

tirsdag 6. desember 2016

                        Høsten er ugletid

Uansett hvor dårlig det har vært med ugler på våren, så må vi se om det er noen ugler i farta på høsten.

Det ble ikke produsert mange ugler i 2016 i vår del av verden, men det kunne jo hende at det hadde vært bedre andre steder? I september-oktober er det som regel en større eller mindre bevegelse av ugler, og etter det vi vet, særlig perleugler.


Vi prøvde oss med lyd og nett på hytta sporadisk fra midt i august. Den første ugla vi fikk kontakt med, var en veldig ung en. Og den var ringmerka - av oss 12 km unna halvannen måned tidligere lenger nede i Drevdalen! Interessant og morsomt. Men betydde det at det ikke var noe mer å hente i høst?


Ugler i posen...


Og det var forsåvidt akkurat slik det var, altså ikke noe egentlig ugletrekk, slik det kan være i de gode smågnager- og ugleåra. Bortsett fra én natt tidlig i september da det kunne tyde på at noe var på gang. Da fanga vi 5 perleugler på en gang, 9 totalt ved hytta, og 6 til noen få km unna. Det betydde at det var "ugler i bevegelse", ikke bare "fastboende".
Men vi forsto snart at ugletrekket slutta omtrent da det begynte. Likevel fortsatte vi kveldsturene våre, for det var jo spennende å se om det i det hele tatt var ugler i skogen(?)Vi fangsta etter perleugler med 4-5 "lydplasser" hver gang vi var i farta, 2-4 timer hver kveld, i litt forskjellige deler av "vårt" område, både i sør og øst og nordvest. Og vi fikk kontakt med ugler mange steder, dvs. enten fanga vi ei ugle eller kanskje to, eller så hørte eller så vi ei ugle. Noen ganger satt det ei ugle og pep uten å ville nærme seg "perleugla" vår som sang så sterkt og fint...


Konklusjonen etter denne høstfangsten ble: Det er perleugler "over alt" i skogen! Ikke mange noe sted, men en her og en der. Et godt tegn med tanke på neste års hekkesesong.

Vi fanga nesten 50 perleugler gjennom høsten.


Det var litt flere hunner enn hanner, men såpass mange ubestemte at det kunne være omtrent like mange av hvert kjønn.
Alderen var det lettere å bestemme sikkert: det var minimalt med årsunger (1K), enda færre fra 2015 (2K), flest fra 2014 (3K) og en del fra 2013 eller tidligere (4K+), altså mest eldre fugl, som forventet.
 


De fleste kveldene prøvde vi å komme i gang fra skumringen. Da brukte vi spurveuglelyd fram til det ble helt mørkt.Også bestanden av spurveugler varierer mye på høsten. I 2016 var det ganske sjelden vi fikk noen reaksjoner fra denne arten. Bare 5 spurveugler ble ringmerket.


I skumringen er også haukugla frampå. Noen ganger reagerer den på lyden av spurveugle, andre ganger på "sin egen" lyd. Det har vært noen haukugler å se omkring i Sør-Norge denne høsten. Ikke veldig mange heromkring, men en og annen. Og vi fanga 4 og hørte én ved uglefangsten i høst.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.