Sider

mandag 5. desember 2016

                      

Vepsevåken hekker

- en  ganske sjelden rovfugl på våre trakter

Det er ikke ofte vi har fått oppleve hekkende vepsevåk i Trysil. Den blir sett i blant, men den er anonym på hekkeplassen og gjemmer ofte redet godt i tett skog eller skogholt.
I år fikk vi tips om to hekkinger og var ikke seine om å undersøke om det var mulig å få en nærmere kikk på denne spennende rovfuglen.
Ikke vanskelig å se hva denne krabaten lever av!
Forresten: rovfugl og rovfugl, denne er ikke som de øvrige arter i denne gruppa i Norge. Ingen egentlig jeger - bortsett fra at den jakter på veps. Og den må virkelig være en ekspert på dette området for å finne nok vepsebol, helst jordveps o.l, til å holde liv i seg sjøl og eventuelle unger.

Hva slags rovfugl som bygde dette redet, vet vi ikke, men det hadde vært tomt i hvert fall i fem år før det altså ble bebodd av vepsevåk i 2016


.
Vepsevåken har sikkert ganske drepende klør for småkryp, men aller helst er de godt egnet til å grave i bakken etter vepsekaker.
Våken kan også fangste litt fugl o.a. mindre byttedyr, men det må være et bra "vepseår" for at den skal gjennomføre en vellykket hekking.


Det lå et egg i redet sammen med
den store ungen. Det kunne altså ha
blitt tvillinger...
Dette paret var ekstra seint ute. Bildene her er tatt mot slutten av august, og denne ungen kom ikke på vingene før godt ute i september. Da ville de voksne ha forlatt området, og ungen måtte finne vegen selv til Afrika...


Det var Stig som fant denne hekkingen. Han har trålet Trysilskogen på kryss og tvers på leting etter fugl og dyr. Og så tipsa han oss. Takk for det!

Vi ville selvsagt gjerne både få studere våken på nært hold, ta noen bilder - og selvsagt ringmerke ungen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.