Sider

fredag 9. desember 2016

               Vinterlagring i "fryseboksen"




Mange fuglearter lagrer mat når det er overskudd av det. Og noen fant opp "fryseboks-prinsippet" lenge før vi mennesker visste hva en fryser var, f.eks. spurveugla. De benytter seg av hulltrær eller oppsatte fuglekasser av gunstig størrelse, og bruker høsten til å fylle opp med ferskmat om den er tilgjengelig - og henter den igjen når/om det skulle bli smalhans utpå vinteren.







Det sier mye om forekomsten av smågnagere i skogen om man studerer innholdet i noen slike "frysere". Noen år er det lite eller ingen mus å lagre, bare småfugl, for spurveugla er en ram småfugljeger. Men helst tar den mus. Det er mer mat i slike.

Og denne høsten kan det se ut som om musene er på frammarsj igjen etter flere magre år. Men etter det vi fant ut ved å sjekke ca 60 kasser som kan passe spurveugla, var det veldig ujevnt med mat. Vi gleder oss likevel over de positive tegn som var å finne. For det var tildels mye mus og forholdsvis lite fugl. Over 60 byttedyr i ei kasse, var jo bra!



I tillegg til flere musearter var det ganske mye spissmus.

Og av fugl fant vi mest meiser, faktisk var alle de lokale meiseartene representert: mest granmeis og kjøttmeis i tillegg til blåmeis, svartmeis, toppmeis, stjertmeis og spettmeis pluss fuglekonge og en rødvingetrost.

Men altså, egentlig ikke så mye fugl totalt sett. Det tegner bra med tanke på våren: kanskje det er såpass med smågnagere at det faktisk blir en del uglehekkinger igjen(?) Det er noen år siden sist.
Vi går i hvert fall vinteren rimelig lyst i møte sammen med spurveugla!

2 kommentarer:

  1. Flott at det ser lysere ut! Her på Sunnmøre også er det mye mus iår..Kanskje er jeg heldig å få uglehekking i en av kassene mine i 2017:)


    Mvh Gudmund Nærø

    SvarSlett
  2. Spent på det med antydninger til nytt musår, kommer til å følge!

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.