Sider

onsdag 30. november 2022

                              Tårnfalktid


Vi var egentlig ikke helt ferdig med uglene, som jo er mer eller mindre standfugler, før vi gikk i gang med å sjekke kasser og ringmerke ungene til tårnfalken, som jo er en trekkfugl og egentlig kommer i gang med hekking ei stund etter de fleste uglene. Dette har vi drevet med i Trysil Ringmerkingsgruppe i 30 år, og selv om det ikke er fullt så spennende lenger, og det tar et par ukers tid av sommeren, så syns vi det er vanskelig å trappe veldig ned(!) Og når vi først er i gang, så er det artig lell! Vi har et veldig bra materiale fra mange hundre hekkinger og har bidratt med mye kunnskap om denne arten  i Norge.



Vi prøver alltid å inspisere kassene, og eventuelt ringmerke ungene, før ungene blir alt for store - som de er i denne kassa(!) - for da må vi passe på at ungene ikke hopper/flakser ut, og dessuten klorer og biter de jo mer jo større de er. Men det gikk bra dette også.
For å roe dem etter hvert som de er blitt merka, kan det være greit å 'dekke til øynene' på dem f.eks. slik...6 unger som bare har noen få dager igjen i kassa før de flyr.


Men de ungene som var så store som i denne posen, var bare fine - og lette å ha med å gjøre.


Kvistreder etter kråke, skjære eller våk blir tradisjonelt tatt i bruk av tårnfalk. Men her i Trysil har så godt som hele den store bestanden gått over til å hekke i kassene våre. Derfor var det overraskende at flere par valgte et kunstig rede egentlig beregnet på dvergfalk, denne sesongen.


Det er lett å se om det har vært tårnfalk, og ikke dvergfalk, som har hekka i kvistredene. Tårnfalkungene lager ganske mange gulpeboller som består for det meste av 'museull' og andre ufordøyde rester etter smågnagere.


Egg som ligger igjen i kassa, som ikke er befruktet eller der hele kullet er forlatt, tar vi vare på og leverer til Universitetet i Agder. Dette kullet her var forlatt av en eller annen grunn. Så stor forskjell i eggfarge som her hører til sjeldenhetene.


Mot alle odds
Da jeg nærma meg, varsla foreldrefuglene - men kassa lå på bakken(!) Så synd, tenkte jeg, men det viste seg at inni kassa var det store unger! Det så ut som om kassa hadde ligget der i lengre tid, men jeg har vondt for å tro at falkeparet hadde tatt den i bruk der den lå - men like underlig ville det jo være om det var slik at kassa datt ned (fra 5-6 meters høyde) med egg eller unger i - uskadd!? Det forblir en gåte. Men kassa kom i hvert fall opp igjen, og ungene ble matet som om ingen ting hadde skjedd!



En veldig sjelden gang ligger hunnen inne i kassa etter at vi har klatra stigen og kikker inn. Denne bare lå - og ble ringmerka sammen med ungene!


Hunnen hadde to generasjoner håndsvingfjær, og vi tolka den som en 2k, altså ettåring.


2022 ble et veldig bra år for tårnfalken, av samme grunn som det var et toppår for uglene: det var mye mus i markene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.