Sider

søndag 27. november 2022

             Flere lappugler 


Det er trolig litt av en påkjenning å ligge døgn etter døgn i ukevis på egg og små unger. Flere av lappuglehunnene vi har sett gjennom åra bærer tydelige tegn på å være stukket og bitt av noen små plageånder - som de altså ikke bare kan rømme fra. Ingen hanner vi har sett har hatt slike røde, hovne øyelokk, slik som denne har!


Hadde denne lappuglehunnen 'tatt seg en dusj', tro!? Det så i hvert fall ut som om den hadde dyppa ansiktet i en pytt - for å bli kvitt 'avåtet', altså lus, lopper, knott o.l... Da vi kom til kassa noen dager seinere, så den helt 'normal' ut igjen.


Ingen lappugle å se her, men et par hekka like ved! Hogst skjer jo hele året... Heldigvis ble dette oppdaget og maskinfører varsla. Han var forresten veldig imøtekommende, så katastrofen for disse uglene ble avverga!


Vi har funnet lappugle som har valgt et jakttårn som hekkeplass en gang tidligere også, men det er jo en veldig spesiell hendelse! Vi fikk melding fra en av de andre kara i fuglemiljøet om denne hekkingen, som fant sted midt blant andre hekkinger (som ellers var på plattinger). 


Et for oss sjeldent bilde - av mus som blir overlevert av hannen til den rugende hunnen. Vi satt dessverre lite og venta på slike fine anledninger...


For det meste drev vi for oss selv og sa ikke mye til andre hvor vi hadde disse hekkingene, for sikkerhets skyld ('Det én vet, vet ingen - det to vet, vet alle...') og hadde sjelden med noen, selv om flere både fra fjern og nær spurte. Men noen av medlemmene i fugleforeninga var med en efta og fikk oppleve disse flotte fuglene. Skulle vel egentlig bare mangle.


Ole Petter hadde satt opp en platting omtrent på samme sted som det ble funnet en hekking i 1989 - den første kjente hekkingen i Sør-Norge. Og så fikk han hekking der i 2022! Så lappugla hadde kommet 'hematt'!


Så ble det sommer, ungene forlot redene, og både store og små lappugler så ut til å bli borte i skoglandskapet. Det er slik det skal være, men de kan jo gjerne komme tilbake ved neste korsvei...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.