Sider

tirsdag 1. november 2011

Også haukugla hadde det bra i 2011

Nesten hvert år ser jeg haukugla i Trysil, museår eller ikke. Den er en av artene her. Men den hekker vel neppe hvis et ikke er bra med smågnagere. I år var det altså nok av disse, og da visste jeg at haukugla trolig ville hekke i en eller annen "innretning" som jeg hadde satt opp i høyereliggende deler av kommunen, der den helst liker seg.

Jeg fant to par i år, ganske lite egentlig, det gode museåret og det store antallet andre ugler som var å se, tatt i betraktning. Det ene paret hadde 6 unger i ei tårnfalkkasse oppunder Trysifjellet. Det har skjedd før, denne ugla kan velge seg reirplass både i diverse fuglekasse-typer, i kvistreder laga av andre fugler (eller folk), på toppen av "trebrekk" og sikkert andre steder også.
Det andre paret var i et kvistrede jeg hadde bygd og satt opp for dvergfalk. Falken hadde hekka derflere ganger før, men dette året ble det altså haukugle i det. Litt rart at de valgte et åpent rede egentlig, for det var flere andre mulige hekkeplasser like ved, som f.eks. store fuglekasser av flere typer. Men dette var altså den den foretrakk denne gangen. Jeg kunne studere reiret i kikkert/teleskop fra bilen, og så at det etter hvert kikka fram unger under mora, som lå der mye. Det var 8-9 meter oppe i ei furu, det gjorde meg til et lett "bytte" da jeg skulle klatre opp og merke ungene.Begge foreldrene angrep meg i ett sett! Men slikt tåler jeg jo... pakka inn i tykk jakke skjerf og lue - og med Ole Petter som "varsler" på bakken. 7 unger var det i reiret, et bra kull. Seinere, da ungene hadde hoppa/klatret/fløyet ut av reiret, fikk jeg også merket hannen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.