Sider

onsdag 2. november 2011

Storfalk - Jaktfalk og vandrefalk

Falk er fugl jeg har bra erfaring med, men da helst dverg- og tårnfalk. Den største av falkene, jaktfalken, er det lenger mellom. Men jeg/vi har en hekkeplass eller to som vi sjekker årlig - og merker unger hvis vi får med oss en klatrer...
Begge de reirene vei besøkte i år, hadde 4 unger, et vanlig stort kull, men altså gledelig at en slik fugl får unger på vingene. Vi tok oss vann over hodet på den ene plassen - og kom ikke så langt at ungene fikk ring. Like bra for dem... En opplevelse lell!


To store unger sitter på reiret, trolig et gammelt ravnereir (eller kanskje fjellvåk). De to største ungene hadde allerede fløyet ut.


For to år siden fant en av kara overraskende nok også hekkende vandrefalk i vår region. Vi hadde snakka om denne arten lenge, siden den har spredd seg på Østlandet.

Men var det nok mat å finne hos oss?
Gode nok hekkeberg?
Ja, så var det altså det. Kongeørna som ofte hekker i dette skjæret, har av en eller annen grunn holdt seg borte et par år. Ellers spørs det jo; det er neppe plass til begge arter i samme fjellvegg.
3 unger begge år. En spennende art å få kontakt med.

1 kommentar:

  1. Hei!
    Vi lurer på om det kan finnes vandrefalk eller kansje jaktfalk på Finnskogen i Våler, tror kansje vi kan ha sett det har et rede på hytta våres.
    Hilsen
    Elisabeth og Terje

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.