Tårnfalk i 2011 - rekordmange hekkinger
En oppsummering av 2011 må innholde forekomsten av tårnfalk. Vi i fugleforeninga har oppe over 400 spesialkasser for denne arten, jeg har nesten halvparten av disse - og gjennom flere år nå har vi kunnet se variasjoner - men først og fremst en økning - i antall fugl som hekker i disse kassene.
Og smågnageråret 2011 måtte bare bli et rekordår. Jeg hadde hele 185 hekkinger å sjekke og følge opp. Aldri før har jeg sett så mye falk. Dette supre gnageråret kom jo etter et år som også var bra i så måte og da det også ble produsert mange falkeunger i Trysil.
Jo bedre med smågnagere, altså jo mere mat, jo tettere hekker tårnfalken og jo større kull legger den og klarer å fø opp. 7 egg var ikke helt sjelden, og 6 egg ganske vanlig.
I tillegg til at falkene legger mange egg, klekkes de fleste, og de fleste tårnfalkparene klarer å fø opp alle ungene i slike gode år - i motsetning til dårligere år da en eller flere unger faller fra under marsjen.
Her et et rekordkull på 8 unger - men den minste vokste ikke opp... Snittet for ungekull da de ble ringmerket, var litt over 5 u/kull, det meste jeg har sett gjennom alle år!
Her er Ole P Blestad og jeg på merking i Engerdal - et kull på 7 der + noen få til - ellers har vi nesten alle tårnfalkkassene våre i Trysil kommune.
Tre uker gamle unger. De er snart fullfjæret og flyr om ei uke eller så. I tillegg til hekkingene i falkekassene, var det flere falker som hadde okkupert ledige slaguglekasser - og det var jo langt de fleste slike det ikke var ugle i; 13 falkehekkinger i slike.
Da jeg kunne oppsummere falkeåret 2011, hadde jeg ringmerket 840 tårnfalkunger - mange flere enn jeg noen gang hadde gjort på et år.
En spesiell hekking som viser at tårnfalken kan hekke i hull etter svartspetten. Denne falken fant vi i ei vanlig perleuglekasse med bunn 16x20 cm. 6 egg ble lagt, 4 unger nådde merkestor alder og ble da flytta til ei større kasse satt opp på samme sted. Falkeforeldrene hadde ikke problemer med å godta at de fikk en større leilighet midt i hekkinga... (foto: O.P. Blestad) Som man ser, fikk jeg også merket noen få voksne hunner. De fleste flyr ut i god tid før jeg når opp til kassa, men enkelte blir altså liggende. Slik håndtering tåler de om man er rask og fjerner seg fra kassa rimelig raskt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.