Sider

lørdag 27. oktober 2012

     Rosenbrysttykknebb

   - en ny art for Hedmark!

Jeg har lært at "alt kan skje" når det gjelder fugl - det kan dukke opp fremmede arter hvorsomhelst. Det skjer jo helst ikke, men i juni i 2012 kom det en slik raring på fuglebrettet til Hallvard og Kirsten Nymoen i Søre Elvdal i Engerdal kommune. Siden vi her i Trysil kan regne denne nabokommunen som en del av "vårt" område, så ble jeg oppringt fra Arnfinn Tøråsen i Brumunddal og spurt om jeg kunne ta en tur og sjekke om denne fine fuglen virkelig kunne være en amerikaner, en rosenbrysttykknebb, slik de hadde antydet. Og det viste seg jo at det var det! De hadde bestemt arten riktig. Den 17. juni satt jeg på kjøkkenet hos Nymoen og kunne observere og ta noen fotos for å dokumentere observasjonen slik man må med "nye" og spesielle fuglearter. Den var litt mere sky enn jeg håpet, så den kom nesten ikke fram på fuglebrettet som var rett utafor kjøkkenvinduet i mens jeg var der, men noen fotos fra ei nærstående bjørk ble jo bra nok.

Fargene er nesten som på en flaggspett - og Nymoen syntes først at det var en flaggspettunge, men så stemte jo ikke nebbet helt...


 
Rosenbrysttykknebb er en nordamerikansk art, sett bare noen ytterst få ganger i Norge tidligere. Men den kan altså "blåse over havet" hit til Europa. Helst er det ungfugl, som har helt andre og kjedeligere farger enn denne flotte hannen, som blir sett på denne siden av Atlanteren.
Sett fra ryggsiden er den atskillig mindre iøyenfallende.
Ut fra disse bildene var det "noen" som mente at dette dreier seg om en 2K fugl, altså ungfugl fra 2011.

Spørsmålet er naturligvis om denne fuglen hadde kommet hit helt spontant, eller om det faktisk kunne være en rømt burfugl(?) fra ett eller annet sted i Europa. Skyheten eller forsiktigheten tilsier at dette var en helt og holdent vill fugl - men på det uklare bildet under og på noen like dårlige videoglimt kan det se ut som om den har "noe" på høyre tars, f.eks. en fargering!? Dessverre fikk jeg ikke noe bedre foto da den hadde de ganske lange beina utstrukket...
Men kanskje andre som i uka etterpå var og så på den med supre teleskop og tok bilder med ditto godt utstyr, kunne ha sett dette bedre?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.