Sider

lørdag 27. oktober 2012


Tårnfalk i 2012

Jeg har fulgt opp tårnfalken i Trysil i omkring 20 år nå, og sett hvordan bestand og hekkesuksess har variert over tid. 2011 var et enormt godt hekkeår for musespiseren tårnfalken. Det var stadig tårnfalk å se, og svært mange av mine kasser som var satt opp for falk + noen som egentlig var beregnet for bl.a. slagugle, ble bebodd av tårnfalk - og førte til at mange hundre nye falker kom på vingene og dro sørover i fjor høst.



Men så kom altså depresjonen, bånnåret for smågnagere i 2012. Det ble nok sett falk ved en del kasser på våren, og en flere par gjorde også hekkeforsøk. Men de fleste prøvde ikke eller ga opp under veis, det var knapt mat nok til mere enn å overleve for de voksne falkene. Falken kan spise både mus, insekter, fugl og firfisle - og frosk som på bildet - men det er vanskelig å fø opp unger uten en bra forkomst av smågnagere. Så "utbyttet" for falkene - og for meg - ble heller magert. Bare 44 unger ble ringmerket, det absolutt dårligste året på 20 år eller siden vi i Trysil RG startet med det som har utvikla seg til å bli et skikkelig langtidsprosjekt på tårnfalk med borti 10 000 falkeunger ringmerket - og jeg er slett ikke sikker på at de ungene jeg merka, kom seg ut av kassa eller overlevde sommeren... Været i juli ble også begredelig, det ble rett og slett for vanskelig å fangste for falken i regnværet, slik at også par som hadde unger i reiret, også måtte kaste inn håndkledet og bare stikke av for å overleve selv.


Det ble liggende en god del ubefruktede eller bare forlatte egg i mange kasser. Det skjer forsåvidt hvert år, men forholdsvis flere i 2012. Og i tillegg var det altså mange unger som "ble borte" under marsjen. Disse eggene samler vi inn til/for Roar Solheim ved  Agder Naturmuseum. På denne måten kommer eggene på sett og vis til nytte da de blir tatt vare på for videre undersøkelser.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.