Sider

fredag 26. oktober 2012

Oppsummering av 2011-sesongen:

Høstfangst av perleugle 


Siden 2007, et rikt ugleår det også, har jeg fanget og merket perleugler nattestid hver høst. Forekomsten av ugler i våre områder varierer etter forekomst av smågnagere - også på høsten. Det var derfor med bra optimisme at jeg/vi begynte å fangste - med nett og lyd - helt i begynnelsen av august. Jovisst var det ugler i felten. August ble faktisk den beste måneden - de tidligere åra var det i september uglene var mest på farta hos oss.


Vi bestemmer alder på uglene i den grad vi klarer det. Helst er det fargene på håndsvingfjærene vi ser på. Men i slike tilfelle som på dette bildet, er det ikke vanskelig å se at det er en meget ung fugl, fortsatt med mye av den sjokoladebrune ungfugldrakten. Den kom fra et meget seint kull, siden dette er tatt midt i august.

 
- og etter merking bærer det ut i skogsmørket igjen
 


 
I perioder fra midt i august og en måneds tid utover, var det virkelig mye ugler i farten.  Her er et eksempel på hvordan det kunne se ut da jeg inspiserte nettene der jeg spilte av perleuglelyd. Enkelte netter kunne jeg fange 30-40 ugler, rekorden min var over 70 ugler samme natt! Jeg bruker ofte 3-4 nettplasser med en kilometers avstand, og pendler mellom disse. Det ble nok å gjøre på de nettene da perleuglene var skikkelig på trekk. Skjønt trekk, de ser ut til å sige litt tilfeldig gjennom landskapet på leting etter mus. Og etter hvert så er de fleste ute av vårt område...

Det ble nesten 700 voksne perleugler som fikk ring av meg denne høsten! Sprøtt mange egentlig. Men sier mye om perleugla. Etter at vi hadde merka mange kull og en del voksne hunner i våres, så viste det seg altså at de fleste uglene vi kontrollerte, var nye umerka individer - som trolig/sikkert kom langveisfra eller i hvert fall fra utenfor Trysil. Vi kontrollerte også noen få svenske og finske fugler, så en del kom altså fra den retningen.
Seinere, da dette ble skrevet og lagt inn, har jeg fått gjenfunn av noen av mine ugler fra Sørøst-Sverige, bl.a. fra Ottenby på Öland og Falterbo helt i sør i Sverige. Jeg har funn derfra fra tidligere år også, så det betyr vel at en del av "våre" perleugler drar langt når de først bestemmer seg for det!

Er jeg heldig, så får jeg flere meldinger med åra om disse merka uglene. Kanskje en og annen blir kontrollert her i Trysil. Men da må det bli atskillig mere mus i skogen. Seinhøstes 2011 så vi tegn til at det var slutt på kronåret - og det er jo normalt. Og da vinteren kom, var det verken mus eller ugler å se. Som det skal være altså. Klart til en ny 4-5 års syklus.

Det blir nok et "hvileår" i 2012 - men
det er bare å glede seg til 2015!!
Studium av perleugle i flukt...

- og til slutt: det dukka jo opp flere uglearter denne høsten, særlig hornugler og jordugler, om enn i mindre antall. Og en eneste kattugle, midt i skogslandskapet - ikke noen sjelden fugl i Norge, men det var faktisk Trysil Ringmerkingsgruppes aller første kattugle (etter over 30 år og 250 000 fugl merka)! Den er altså meget sjelden på våre trakter og derfor en uventa godis...Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.