Sider

lørdag 27. oktober 2012

Diverse ringmerking på seinsommeren og utover høsten


Som man sikkert har sett, dreier min fugletid seg mye omkring ringmerking. Jeg er ingen "krysser" som reiser land og strand rundt for å "krysse" stadig nye fuglearter. Og det å stille seg opp med teleskopet, er ingen god måte å oppleve fugl på i Trysil, til det er det ofte for langt og lenge mellom både arter og individer. Da er det sikrere - og altså artigere - å satse på noe mere konkret, f.eks. fuglekasser eller ringmerking av fugl!


Denne hannen av svarthvit fluesnapper merka jeg i begynnelsen av juni i Drevdalen. Den er litt spesiell fordi den har ekstra mye hvitt i fjærdrakten; både panneflekken og vingeflekkene er større enn "normalt". Den kan kanskje ha noen trekk av underarter fra Spania eller NV-Afrika eller for den saks skyld halsbåndfluesnapper...(?)
I over 30 år har jeg drevet ringmerking med fangst av voksen fugl med nett og lokkelyd, mye av dette på Enga ved Trysilelva i samarbeid med andre fuglefolk. I høst har jeg hatt tid og anledning til å prøve meg litt på egen hånd. Det har foregått i Drevdalen. Jeg har brukt 5-6 nett fordelt på 3-4 plasser og med lyd via mp3 eller cd-spillere på hver plass. Her er ett av nettene i august, omtrent der dvergspurven sang i juni.

 

Og det som gjorde det verdt å drive med denne aktiviteten ganske ofte, var løvsanger! Kanskje ikke den mest spennende arten å bruke ettersommeren på, men en art som dro opp volumet og trolig også dro med seg andre arter. Lyden(e) jeg brukte mest, var en mix av løvsanger og arter som trepiplerke, rødstjert og gulerle. Det var effektivt. Mye mere fugl enn forventet ble fanget, bl.a. 1200 løvsanger og vel 100 rødstjert.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.