Sider

mandag 21. august 2017Haukugla - også en hullruger


Alltid stas når denne ugla velger en av våre kasser!


Vi har forsåvidt mange kasser oppe som kan "passe" for haukugle. Først og fremst kasser med litt større mål enn perleuglekassene, som vi har flere av satt opp i litt høyereliggende barskog- Men så har vi jo "et antall" kasser av typen "tårnfalk, som på bildet her. Og begge disse typene blir benyttet år om annet - i år fikk vi tre hekkinger i tårnfalkkasser.


Det er god plass for et kull haukugler i slike falkekasser. Det kan være nødvendig også, for denne ugla kan ha store kull. I år varierte det mye: 2, 5 og 7 unger i våre kull.
Haukugla kan være veldig aggressiv når den har unger, i redet eller like utenfor. Det fikk vi - og andre - merke et sted der vi ikke fant reiret før etterpå... Men hannen gikk i hodet på alle som kom i nærheten. Siden dette var like ved en tursti i et hytteområde, satte vi opp et skilt: "Pass opp for angripende haukugler!" Vi sikret oss med et nett et par steder og fanget og merket hannen...


Som regel sjekker vi ikke tårnfalkkassene før i juni - juli da det normalt er unger hos tånfalken, og dermed kan vi gå glipp av noen(?) haukugler i hvert fall i brukbare smågnagerår...Vi fant tre hekkinger i våre kasser, der vi merka ungene. I tillegg var det altså hissigproppen ved turstien og noen steder til der det var eller kanskje var hekking eller forsøk på det.

Det var visst en større invasjon av haukugler i Sør-Norge i 2017. Selv om vi egentlig ikke så særlig flere av disse enn det vi vil kalle normalt i vårt område, så er det vel trolig at vi også fikk vår del av disse "innvandrerne". Håper de blir noen år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.