Sider

tirsdag 22. august 2017

                Slagugleliv - på svensksida



Bortsett fra den ugla som ble fanget av viltkamera på en av plattingene våre i april, har vi ikke registrert slagugle i "vårt område" så langt i år. Ikke så rart det egentlig, for den er en av de absolutt sjeldne uglene her. Men så får vi altså lov til å bidra med litt tid og innsats på denne ugla i Sverige. Og selv om det kommer på en tid da vi er travelt opptatt med våre egne prosjekter, så er det såpass artig å få kontakt med denne spennende og for oss eksotiske ugla at vi tar oss tid til dette.

Ikke bare er slagugla sjelden (her) og flott, den er også en som "markerer sitt nærvær", for å si det pent!


På seks lokaliteter, dvs i seks kasser, skulle vi undersøke, eventuelt merke/kontrollere hunnene, og merke ungene. Det betydde at vi måtte få timingen riktig. Ved første besøk skulle det helst være unger i kassa, men ikke så store at hunnen ikke var inne lenger. Og neste og helst siste besøk skulle være da ungene var store nok til ringmerking, men fortsatt var så små at de var i kassa enda. Dette fikk vi til sånn noenlunde.















Tre kasser var tomme, en av disse trolig plyndret..., så jobben med disse var fort gjort. I de øvrige tre var det altså fugl. Hunnene var "hjemme" i to av dem, og begge viste seg å være gamle kjente, altså merket før i dette prosjektet. Den siste var ute - ungene var allerede ganske store! Ei slaguglehoe med unger er ikke nådig, og denne visste vi fra før var ekstra hissig. Jeg fikk meg noen skikkelige lusinger og lærte(?) at det er lurt å dobbeltsikre seg mot angrep mot ansiktet. Jeg fikk nemlig ei klo eller to innunder hetta/lua selv om Arnhild varslet da hun kom og jeg mente jeg bøyde meg bra unna...  


























Ved første besøk var det unger hos alle tre. For små hos to og altså ganske store hos en.










Ved det siste kullet vi besøkte, var hunnen fraværende - en veldig kontrast til den som stadig angrep med dødsforakt!





























Tre kull ble ringmerket, 2+2+3 unger. "Mission completed" også i år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.