Sider

fredag 18. august 2017

Det er ikke mye spesielt med denne kassa, ikke spesielt
"pen" eller innbydende er den heller.
Det eneste er i grunnen en ekstra tykk front
med ditto dypt flyhull.

 Spurveugle i    fuglekassa!

I år lyktes vi endelig for første gang med denne ugla, altså å få den "i boks"! Egentlig har det vært oppe flere kasser som forsåvidt kunne passe denne arten i Trysilskogen gjennom mange år - men det er først for et par år siden at vi bestemte oss for å satse litt ekstra for kanskje å få spurveugla til å hekke i en av våre kasser. Og "ekstra" er det faktisk nødvendig å jobbe for å få dette til. Selv om vi vet at spurveugla fins mange steder, men er likevel langt mer fåtallig enn f.eks. perleugla, så er den mye mer "sær" i valg av bolig. Alle revirhevdende spurveugler har trolig et ganske stort antall naturlig reirhull å velge mellom, i vårt område kanskje særlig laget av flaggspetten.

Og mange har prøvd, år etter år, uten helt å "knekke koden". De får en hekking eller tre, kanskje årlig, eller kanskje helst sporadisk, men uten å kunne komme med hele fasiten: Slik må vi gjøre om vi skal lykkes med denne ugla! Så det blir å lese litteratur om emnet, snakke med andre som prøver eller har prøvd det samme - og helst prøve og feile sjøl...

Ikke noe spesielt med denne skogen, ikke spesielt storvokst eller frodig. Men altså: spurveugla bor her!

Når man sliter, men prøver likevel, så er gleden ekstra stor når man klatrer opp stigen og hører en typisk nebbknepping fra ei lita ugle, åpner lokket, kikker ned i kassa og får se dette.

Det kan gå år til neste gang, men forhåpentligvis har vi lært litt - og satser nok mer med enda noen flere kasser tilpasset, så langt vi vet det, denne fine ugla!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.