Sider

søndag 16. desember 2018

 

          Uglefangst - et av
  "høstens vakreste eventyr"

Etter et bra hekkeår, som nå i 2018, var det god grunn til å tro at det skulle bli en del ugler "i farta" utover høsten.  Og da snakker vi først og fremst om perleugle, men kanskje også om de andre uglene som hekker her i bra smågnagerår. Og vi gledet oss stort til å komme i gang; men når, altså hvor tidlig på høsten, ville det være noen vits i å ofre nattesøvnen for noen timer i skogen?


Vi begynte så smått ganske tidlig i august, og da ble det bare en forsiktig start med noen få ugler i nettene, men som likevel antydet at dette kom til å bli spennende. Og omkring midt i måneden var det tydelig at det var større bevegelse i uglene. Fra da av og ei stund framover var det i grunnen spørsmål om hvor ofte vi var ute - for vi fanga ofte 30 perleugler på en kveld - inklusive kontroller av allerede merka fugl.
Det var, som vanlig, størst trafikk tidlig på kvelden fra mørket senket seg og et par timer utover.
Som før om åra brukte vi 4-5 nett-/lydplasser hver kveld. Om det skulle være dårlig med fangst noen av stedene, så var vi rimelig sikre på at det ville bli fangst andre steder. Var det bra alle steder, så ville vi få mye å henge fingrene i! Og det fikk vi...


I løpet av tida fram til elgjakta siste uka i september, var vi stadig ute, og fra først i oktober kom vi oss av gårde noen ganger da også.
Det viste seg altså at det var ganske mye perleugler omkring - også i områder der det ikke var noen hekkinger i våres. Det kan vel bety at det var mus der på våren også, men andre grunner til at perleugla likevel ikke hekka der i år(?)


Det er ikke slik at "har du sett én perleugle, så har du sett alle"!
Det er individuelle forskjeller både i utseende og oppførsel.

Dessuten er ikke alle ugler vi fanger, umerka. Dette er en kontroll av ei finsk perleugle, som var merka ved Vasa bare 9 dager tidligere! Ingen tvil om at perleuglene kan farte fort og langt. Vi har nok ingen egen bestand av perleugler i Trysil, men en felles nordisk bestand.

Resultatet for perleuglefangst i høst endte på over 450 individer merka pluss ca 100 kontroller fra tidligere i år eller tidligere år, flest av våre egne. Ett av de beste åra siden denne virksomheten begynte i 2007!


Og det var ikke bare perleugler vi fanga eller prøvde å fange i høst. Siden det så ut til å være ekstra mye haukugler, gikk vi også etter den og fikk merka 30, det meste vi har vært borti i løpet av en høst! Det har nok vært et bra hekkeår for denne arten, noe vi også fikk oppleve i våres.
Haukugla er jo noe helt annet å håndtere enn perleugla. Den er både større og sterkere - og klyper mye hardere med klørne...Vi prøvde så vidt spurveuglelyd i skumringen en kveld og fanga ett individ. Uten egentlig å prøve så var vi også så heldige at vi kom i kontakt med et par av de andre uglene, hornugle (3) og jordugle (1). Dette var forresten den første jordugla Arnhild var med og fanga, altså ekstra stas!
Hornugle og jordugle. Ekstra artig å fange og merke slike, syns vi. Disse er vel egentlig ikke så sjeldne hos oss, i hvert fall i gode smågnagerår, men er altså vriene å fange...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.