Sider

torsdag 6. desember 2018

                              Svalbard 

Vi hadde drømt ei stund om å få tatt en Svalbard-tur, men vi visste ikke riktig når eller hvor eller hva som var lurt for å få mest mulig ut av noen dager der. Og i år klarte vi å ta oss av gårde. Vi valgte å dra omkring midt i juni, og meldte oss på et lite cruise fra Longyearbyen og oppover langs vestkysten. Man lokka med isbjørn... og det ville vi jo veldig gjerne se. Nå ble det ikke akkurat slik vi hadde tenkt oss; det ble mye båt og fjell og isbreer - og gamle fangstfolk fra attenhundretallet! Mer enn nok egentlig. Men i løpet av de 5-6 dagene vi var der, hadde vi mange gode opplevelser også. Bilder av fugl (og dyr) måtte vi prøve å ta mellom slagene - og siste dagen da vi leide oss en bil. Her er noen inntrykk fra denne turen, som begynte litt mer spennende enn planlagt da det var bare så vidt at vi nådde flyet...(!)

Vi bodde i Coalminers Cabins litt i utkanten av Longyearbyen, greit nok, men langt nok å gå til byen... 
Som de turistene vi var, var det jo fint å bruke litt tid på å bli kjent i byen, som var en trivelig småby.


Det vare mange rester etter gruvedrift å se i og omkring byen, f.eks. taubaner, og en del var absolutt falleferdig eller allerede falt sammen, men alt var "kulturminner" og skulle altså ikke fjernes...

Den først fuglearten vi fikk se på noenlunde nært hold, var snøspurven, som var over alt i bebyggelsen.

Men båtturen var det viktigste, 4 dager - faktisk for det meste i fint vær! Vi var innom russiske Barentsburg på vei ut Isfjorden før vi satte kursen nordover.
I løpet av turen var det flere stopp under veis, og ved hjelp av småbåter kom vi oss i land flere steder. Variert opplegg forsåvidt, men altså for lite tid til virkelig å studere naturen - annet enn fra båten. Og naturen var mektig!

Det ble ingen stopp ved fuglefjell langs vestkysten, noe vi hadde håpet, men stadig sjøfugl å se fra båten, alle de "vanlige" som man kan forvente i de farvannene.Etter hvert ble vi kjent med noen hyggelige medpassasjerer, særlig dem vi inntok alle måltidene sammen med, Torstein og Hanne fra Trøndelag. Maten var utmerket, men "rommet" vårt var nærmeste et kott - med maskinrommet som nærmeste nabo...
Det ble jo noe fugl på brikka i løpet av disse dagene. Her er noen av dem.Myrsnipe, fjæreplytt, svømmesnipe, stjertand, smålom, krykkje og polarmåke var noen av dem vi så med utgangspunkt i Longyearbyen. Og under marsjen bl.a. sandløper og storjo og selvfølgelig polarmåke og ærfugl, som det var mye av.
Polarsvøm-mesnipe skulle ikke være vanskelig å finne, ble det sagt, men vi så bare ett individ. Fin fugl!
Blant hvitkinngjessene var det en vi lurte lenge på. Men det var visst bare en helhvit hvitkinn. Ellers så vi bl.a. havelle og masse rødnebbterner.                                                     

Hvitkinngåsa var den vanligste gåsa, også inne i selve Longyearbyen - og som vi også hørte og så mange av høyt oppe i de bratte fjellveggene. De hekker vel der(?)
Fjelljo så vi flere av, bl.a. en som var særdeles lite sky, vi var bare en knapp meter unna...
Og havhesten fulgte båten stadig.

Svalbardrypa var lite sky og derfor lett å få bilder av. Selv midt i Longyearbyen hendte det at vi så den.
Inne i Adventdalen så vi mye reinsdyr. Ganske runde og kortbeinte sammenlignet med dem på fastlandet. Og det er ikke pga maten de eter, for det så ut til å være skrinne greier...

Den ultimate drømmen for oss på turen var selvsagt å få se isbjørn, som Hurtigruten faktisk reklamerte med(!)

                                                                            Men slik gikk det dessverre ikke; bortsett fra en utstoppet bjønn i Svalbardmuseet og noen digre spor ved en ilandstigning under veis, var disse vi "fant" i Longyearbyen de som lignet mest... Ellers så vi noen få dyrearter: en hval eller to på langt hold, en sel, en fjellrev og et antall hvalross på ganske langt hold. Den største flokken vi så, var på Muffen på 80 grader nord.

En minnerik tur altså - og vi vil tilbake seinere en gang og se det vi ikke fikk se denne gangen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.