Sider

tirsdag 18. desember 2018

            Store ugler i nærkontakt med biler 2                             Lappugler som ikke overlevde kræsjen..

Ikke lenge etter at ei slagugle ble påkjørt i slutten av november 2018, skjedde det samme med ei lappugle - nesten på samme sted som slagugla mellom Nybergsund og Østby! Det skulle ikke gå an, syns vi, særlig fordi vi ikke hadde opplevd slike påkjørsler tidligere år. Og ei uke seinere ble enda ei lappugle påkjørt og drept, nå på en annen kant av Trysil, på Trysilvegen mot Elverum. Som ikke det skulle være nok, fikk lappugle nr 3 et brutalt møte med en bil i Nordre Osen bare tre dager etter dette igjen!

Den første lappugla, en ungfugl, var død da den ble funnet, overkjørt minst en gang. Dyrlegen røntga den og fant mange brudd. Mesteparten av halen manglet. Lappugle nummer to ble påkjørt en sein kveld på Trysilvegen. Den levde en halvtimes tid etterpå, men hadde fått en for hard medfart.Levert inn av Oddmund Nyhus til miljøsjef Bjørn Tore Bækken.  Dette var en voksen hunn, minst 4 år gammel. Hunnfugler av mange arter kan flytte seg langt fra hekkeplassen, så det er ikke godt å vite om den var lokal, noe som kanskje er tvilsomt(?), eller om den kom langveisfra, som kan være mer sannsynlig. Denne ugla veide 1440 gram og hadde et vingespenn på ca 140 cm, altså en veldig stor fugl.

Den tredje lappugla var også en ungfugl. Den satt på en stolpe ved vegen - og kastet seg rett ned mot en bil og traff sidespeilet med stor kraft. Vingen brakk tvers av i overarmen helt nede ved albuen.

Etter at den hadde kommet seg av det verste sjokket, viste det seg at den ellers var så godt som helt frisk og rask. Men den kunne altså ikke fly(!) Dyrlegen ble kontaktet, og etter en veldig grundig sjekk måtte vi bare konstatere at lappugla ikke kom til å fly mer - selv om den skulle bli operert... Så da hadde heller ikke denne ugla livets rett, dessverre.


At tre lappugler skulle gå med på denne måten omtrent på samme tid i Trysil-området, er nesten "mystisk" - og i hvert fall meget spesielt. Arten er jo ikke en gang en regulær hekkefugl her. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.