Sider

mandag 17. desember 2018

           Store ugler i nærkontakt med biler
                 
Skada slagugle - som ble frisk igjen!

Seinhøstes, i slutten av november, i mens det fortsatt var noenlunde snøbart i Trysil-området, kom det inn flere meldinger om påkjørte store ugler! Det har vi i grunnen ikke vært borti tidligere, og så skjedde dette fire ganger i løpet av et par uker... Vi ser egentlig "aldri" de store uglene, dvs. bare sporadisk og ikke hvert år en gang, så det gjorde disse hendelsene ekstra spesielle.

Den første var ei slagugle, den mest sjeldne av de store uglene vi kan ha håp om å treffe på i Trysil. Ei dame, Karin Elverhøy, var så forkommende at hun stoppa og plukka opp ugla, som satt midt i vegen og virka temmelig forkommen. Det lå en slags bildel ved siden av ugla, som tydeligvis hadde vært borti en bil ganske nylig. Hun ringte politiet og fikk beskjed om å få med ugla til dyrlegen. Innen hun kom seg til Trysil Dyreklinikk, rakna ugla i og begynte å flakse litt inne i bilen - og satte seg opp på nakkestøtta på passasjersiden! Jeg ble tilkalt etter at det var konstatert at det ikke var noe i veien med vingene eller kraften i klørne.

Siden vi har en bra fungerende "Fuglevakt" i Hedmark, ringte jeg lederen Trond Voldmo. Hvis vi kjørte ugla til Elverum, skulle han få noen til å kjøre den videre til et mottak for skadd fugl drevet av Helge Grønlien i Fåberg. Dermed var ugla samme kveld i så gode hender som det gikk an å forvente.
Det gikk et par uker. Helge informerte jevnlig om uglas tilstand og utvikling. Det var "bare" et kne som ikke var helt stabilt, men som stadig ble bedre. Målet var selvsagt å få den ut i skogen med en gang det var forsvarlig.

Så ble beinet erklært friskt nok, og det bestemt en dag for utslipp. Helge kom fra Fåberg for å slippe slagugla omtrent der den ble funnet - bare godt unna vegen. De fleste involverte i denne redningsaksjonen pluss Trond Berg fra NRK var til stede da slagugla fløy elegant tilbake til skogen. Mission completed! Veldig moro for alle å se at Helge hadde gjort en veldig god jobb og at hele prosessen fungerte så bra!


Slagugla ble naturligvis ringmerka - så kan vi eventuelt få vite mer om hva som skjer med ugla seinere i livet...
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.