Sider

torsdag 13. februar 2020

Bjønn på fuglematen på hytta - igjen og igjen!Hytta vår ligger ganske usjenert til; ikke akkurat i ødemarka, men det er lite folk og forstyrrelser der.
Og Østre Trysil er kjente bjørnemarker. Vi har hatt en bjørn på fuglematen to vårer tidligere. Men "høstbjønn" har vi ikke hatt før. Allerede i august hadde den vært frampå - og ødelagt diverse forautomater...Den var nok ekstra sulten høsten 2019 fordi det var spesielt lite blåbær å finne. Noe måtte den jo ha i seg om den skulle overleve vinteren i et hi i 5-6 måneder. Og da kunne jo fuglemat være et "nødberje".

Vi satte opp viltkameraer i slutten av august, men det var ikke annet enn duer og vanlige forplassfugler på bildene. Før i begynnelsen av oktober. Da jeg skulle opp med ny fuglemat, var det var det spor etter en bamse over alt, og tydelig hva den hadde bedrevet! Da var det spennende å ta med bildebrikkene hjem med håp om mange ok bilder av det vi mente å fotografere.
Bjørnen var nok ganske desperat etter mat, for den var frampå hver natt i en periode. Ny fuglemat ble lagt ut stadig, men fuglene fikk ikke mye nytte og glede av dette! Etter hvert måtte vi henge det som fortsatt var i orden av automater, høyt i trærne så bjørnen ikke nådde det.
Og det ble altså bilder på viltkameraene som viste hvordan "synderen" så ut, en ganske halvstor bamse! Det er vel grunn til å tro at det er samme bamsen som har vært der også før om åra(?)


      

Vi hadde et ønske: å få et bilde av en bjønn med hytta i bakgrunnen - og det fikk vi!

Men til slutt fant vi ut at det fikk være nok trafikk av bjønn omkring veggene, så vi slutta å fore en god stund utover i håp om at bamsen skulle vandre videre og etter hvert finne seg en soveplass - forhåpentligvis ikke under uthuset...Bjørnen var bare frampå i ly av mørket - og det må jo også sies at vi var aldri der da bjørnen var der, dessverre egentlig. Neste gang må vi gjøre minst mulig av oss og sitte klar inne i hytta, så vi kan se den med egne øyne!


De sørgelige restene av det som hadde vært fine nøtte- og meisebolle-automater var det eneste som var igjen etter besøket - og en god del møkk, selvsagt, stort sett bare solsikkeskall(!)
Vi fant også restene etter meisebollene. Bamsen hadde tygd i seg selve bollene og spytta ut nettet som var rundt hver bolle! Den ville ikke ha plastikk i magen, og det var jo bra.
Dette ble jo en artig hendelse, vi kan gjerne ta i mot besøk seinere en gang også, men da vil vi være litt bedre forberedt, både med tanke på å få se bjørnen, men også så vi får automatene høyt nok opp i trærne! Det kan bli dyrt i lengden med en slik storspiser på besøk...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.