Sider

onsdag 12. februar 2020

Dvergfalkhekkinger i kunstige reder


I løpet av de siste 25 åra er det blitt satt opp ganske mange reder beregna på dvergfalk i Trysilskogen. De første og fleste var laga enkelt og raskt, av greiner og kvister funnet på stedet.

De var greie nok, og det har vært fugl i mange av dem.
Men de holdt ikke lenge. Hadde det vært hekking i dem, måtte de gjennom en skikkelig oppussing, for dvergfalken er en "redesliter". Men de siste redene som er kommet opp, er bygd i en slags nettingkurv og holder mye bedre. Pusses opp i blant må de forresten uansett. Vær og vind sliter også. Denne delen av hobbyen krever litt mer enn å holde orden på et antall fuglekasser, men alt vedlikehold kan tas på vinteren da det ellers er mindre på fuglefronten.

Det er heller ikke gitt at falken tar dem i bruk. Noen reder blir aldri brukt, og andre må stå oppe flere år før de brukes. Men enkelte reder brukes stadig, om ikke hvert år. Dvergfalken er litt uforutsigbar og det ser ikke ut til å være like mye av den det er hos oss, sikkert bl.a. ut fra hvor mye "småfugl" det er i området, noe som kan variere fra år til år. Blir det færre småfugler, blir det også færre falker. Det blir spennende å så hvordan fuglelivet utvikler seg utover.


Tre hekkinger i 2019 var artig, for vedlikeholdet har egentlig vært litt slapt de siste 5-7 åra... Men nå i vinter er over 20 reder fixa på eller kommet opp på bra(?) steder. Blir et spenningsmoment i (enda) et år som neppe blir full av overraskelse på uglefronten, som ellers tar mye tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.