tirsdag 5. april 2016

                                  Falketid

Siden dette hadde viste seg å være et elendig muse- og ugleår, visste vi at det ikke ville bli noe særlig frodig med falk heller. Men vi så tårnfalk nå og da litt tilfeldig gjennom våren, og den hadde vist i tidligere år at det skulle ikke så mye til før det var mat nok til at flere par gikk til hekking.

Og det ble et år som forventet: ujevnt med falk og mindre kull - men likevel bra sammenlignet med perleugla, som var fraværende i nesten hele området vårt.


Tårnfalken kan fø opp et ungekull på marginalt med smågnagere hvis det er bra med firfisle, store insekter og småfugl å spe på med. Vi kan finne rester etter både fugl og insekter (f.eks. biller) i kassene etter hekking, men likevel er det mye "museull" uansett hvor dårlig vi mener at det har vært med smågnagere. Så tårnfalken er en fremragende musejeger. Og i forhold til perleugla, som bare jakter i mørket, evt i skumring/demring, så har falken veldig mange flere timer med jaktlys.
















Omkring 4 unger i snitt for de parene som gikk til hekking. Gjennomsnittet varierer ellers mellom åra fra 3,5 til nesten 6.


I et ellers veldig magert område der det var langt mellom hekkingene fant vi dette flotte kullet på 5 digre unger. Kanskje omkring 30 dager gamle og veldig friske  og brukte både nebb og klør - og stemme! Nesten ikke dun igjen på ungene, som har fått en fin fjærdrakt som ligner mye på hunnens. De forlot nok kassa bare en dag eller tre seinere. Så vi var heldige med den!
























De fleste kassene er satt opp i "dobbel stigehøyde", som regel høyt nok. Men noen står adskillig høyere der det er mye greiner. Falken ser ut til å ville ha fri inn- og utflukt fra redet/kassa.





















2 kommentarer:

  1. For en vakker blogg! Nydelige bilder og trivelig tekst. Men få kommentarer. Ville bare legge igjen et spor :-)
    Hilsen fuglekikker på Frøya

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.