Sider

fredag 8. april 2016

    "Rovfugltur"

Vi hadde jo hørt så mye om rovfugltrekket ved Falsterbo i Skåne og fant ut at i begynnelsen av september skulle det være mye å se. Men for å ha sagt det med en gang, så ble det en bomtur hva dette trekket angikk(!) Det blåste sterk vind fra sørøst de tre dagene vi var der, og det var ikke en rovfugl å se ute ved "Fyret" og "Udden".Så da måtte vi finne noe spennende andre steder i området. Og det gjorde vi jo forsåvidt. Det var i hvert fall mer rovfugl å se over åkrene og skogtappene der enn her hjemme på berget. Vi farta omkring noen timer hver dag, og fikk med oss noe av det vi helst må så langt som til Skåne for å være noenlunde sikre på å få se - f.eks. glente. De fleste stilte jo ikke akkurat opp for fotografene, men noen var noenlunde samarbeidsvillige...

                                                       Noen få rovfuglarter til var så vennlige å posere på fotohold.
Som denne musvåken.


Lerkefalk er ingen sjelden art i dette området, og vi så den fyke forbi "i hundre" og fikk såvidt slengt opp kameraet...Og siden vi var ved Börringe, måtte vi også få med oss börringevåken, altså den lyse utgaven av musvåk. Vi så flere med hvite/lyse partier i fjærdrakten, men bare denne ene som var skikkelig hvit.


Ved Börringe var det en stor koloni med skarv. Artig å se så mange sitte i trærne! Og gråhegre så vi flere av ved diverse våtmarker. I de frodige skogene fikk vi også noen glimt av dådyr, som det skal være en bra bestand av her.Dette var midt i trekktida for mange arter. Vi så mange flokker av gjess, som så ut til å fly litt tilfeldig fram og tilbake, kanskje fordi den sterke vinden ikke innbød til noe langtrekk over åpent hav sørover. Også tranene venta på bedre vær og gunstigere vind, og beita seg opp på restene etter høstonna.


                                                         
Flere steder så vi fasaner i jordbrukslandskapet. Og store flokker med kråkefugl, og særlig mye kaie,

Hjem igjen la vi turen om Getterön naturreservat, et kunstig anlagt våtmarksområde på vestkysten. Her var det et veldig frodig fugleliv. Siden vannet som renner ut her, kommer fra et kraftverk, er det såpass oppvarmet at det alltid er isfritt her og dermed et yrende fugleliv året rundt.

Området ligger ikke langt fra Göteborg og andre tettbefolkede områder, og det er veldig godt tilrettelagt for at folk skal kunne komme og oppleve det rike fuglelivet her.

Det var bygd flere skjul i sivskogen som ga muligheter for både observasjon og fotografering av fugl på nært hold. Ikke så mye å se fra disse da vi var der midt på dagen i september. Men noen timer i disse på morgenen om våren ville sikkert gi resultater.                                                          Gråhegre og skarv og noen vadere var alt vi kunne se godt nok fra skjulene. Ellers er det store muligheter for å se f.eks. skjeggmeis, og er man heldige også rørdrum.

Sivhauk er en karakterart for området, og vi så et par slike på langt hold - pluss kanskje en vandrefalk....

Informasjons-tavler og diverse eksempler på fuglekasser var en del av det tilrettelagte opplegget.
På vegen nordover så vi en del rovfugl, bl.a. flere fjell- og musvåk og glenter - og denne havørna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.