Sider

lørdag 2. april 2016

                    Fugletur til Island

Vi reiste en tur til sagaøya i begynnelsen av juni, et helt greit tidspunkt med tanke på fugleliv, turistliv og trafikk o.l. - og flypriser.... I leiebil og med telt- og fotoutstyr i bagasjen kom vi oss rundt hele landet i løpet av 9 dager. Og det ble en stor opplevelse - når det gjaldt fugleobservasjoner, men like mye pga det særegne landskapet. Først i juni er det fortsatt vinter i innlandet, og dermed uframkommelig på de fleste vegene som ellers hadde vært interessante - men vi savna aldri dette.

Flyfoto som viser at snøen lå over det meste av landskapet i innlandet i mens det var barmark langs kysten. Da vi fløy  vestover mot Reykjavik, så det ut til at det var snø over alt - og vi som ikke hadde med ski(!)  Men der det bodde folk, og der hovedvegen går langs kysten, var det perfekte forhold for noen dagers fuglefotografering, sightseeing og campingliv.






Vill-campingliv på Island, som vi satsa på, gikk an, men bød på en del vansker. Ikke lett å finne teltplasser bestandig: få avkjøringer fra hovedvegene - og sauegjerder praktisk talt over alt. Men vi fikk det til, 8 av 9 overnattinger i telt. Men ikke lett å finne trær å gjemme seg bak...(!)











Enkeltbekkasin - stadig å se og høre




Island har landskap nok til å fylle mange blogginnlegg. Det er fotomotiver rundt hver sving. Og selv om vi ble veldig fascinert av de mange helt spesielt dramatiske og for oss nye spektakulære landskapsformer, er ikke denne bloggen først og fremst beregnet på bilder av slike. Men vi kan jo ikke dy oss helt...




Sandlo


Så her er i stedet en del av de fuglene vi så. Vann- og vadefugl dominerer lista vår over observerte arter, for det var naturlig nok mer å se av disse enn av spurvefugl, som gjerne skulle ha ønska seg frodigere forhold og flere trær. Hakkespett, trekryper - og bever -  sliter på Island, for å si det på den måten...

Rødstilk


Sandløper











På sine steder nærmest myldret det av svømmesniper. De fløt som en kork, flakset fra sted til sted på overflata og plukket i seg insekter.



Med litt tålmodighet så gikk det an å få
svømmesnipene nesten helt inntil linsa,
bare en meter unna kanskje.
Selfie med mygg - ved Myvatn (= Myggvann!),
et kjent eldorado for fugl og fuglefolk.





















Fra Myvatn
Vannfugl av ymse slag var å se ved de fleste vann, pytter og elver/bekker. Mange arter så vi stadig, men det var spennende på hvert sted vi stoppa. Hva fins det her, tro, er det noe nytt? Og det var det jo, for vi så nok mange av artene man kan forvente på en slik relativt rask rundtur.

Horndykkerpar ved Myvatn. Mange par hekker ved sjøen. Den var også å se ved flere andre innsjøer.

Ved Myvatn så vi både insekt- og
fiskespisere, som denne horndykkeren
som stadig dukket opp
med småfisk i nebbet.
Skjeand












Hvis man er på Island for første gang, så er det et "must" å få se tre fuglearter som bare hekker der i Europa, og som ellers er nordamerikanske arter: Islandsand, Harlekinand og Islom - og så kan vi legge til Islandspove, en underart av svarthalespove. Og alle disse så vi.



Harlekinand. Rivaliserende hanner.
Kanskje den flotteste anda på Island



Islandspove. Stadig å se.
Islandsand. Ikke mange par å se på turen vår.
Islom. Flott fugl, som regel litt vanskelig å få på fotohold...


















Sangsvane. Ble sett "over alt" parvis eller i ganske store flokker.

Tjeld. Veldig vanlig.
Hekka i blant kloss inntil vegen.
Snadderand. Ganske vanlig å se.




















Havelle


Rødnebbterna hekka flere steder i kolonier på flere hundre par.

Og storjoen var visst en pest og plage - og ble på sin side plaga av ternene. De spydde rett og slett på dem!

 Dette var første bolken. Noen flere bilder av fugl - og noen dyr - i neste innlegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.