Sider

mandag 4. april 2016

Ved rennende vann i juni


Blant en del hundre fuglekasser har vi også oppe kasser for fossekall. Disse er festet under bruer og i rør under veger spredt i hele Trysil. Og fossekall fins "over alt" i større og ganske små bekker med friskt rennende vann.

Fossekallen finner all maten til seg og ungene
 i og umiddelbart ved rennende vann.
De siste årene har vi ikke fulgt opp disse kassene særlig godt, men i 2015 sjekka vi en del. Vanskelig å treffe på det riktige tidspunktet for når ungene er passe store for ringmerking. Det kan være fra siste del av mai til ut juni. Så for å få med seg alle kreves det egentlig tett oppfølging fra 20. mai og utover. Mye jobb (og kjøring) altså. Men vi fant da noen få kull.
Kasser beregnet på fossekall
kan settes fast i slike rør.
Trygge plasser, vanskelig å plyndre
for firbeinte og flyvende røvere.Moro å få merka en del "kaller", for det kan gi gjenfunn fra andre land, f.eks. der mange av dem overvintrer, i Sørøst-Sverige og til dels på den andre siden av Østersjøen. Vi har flere gjenfunn av "våre" fugler der - og funn her i Trysil av fossekall merket der.


Når ungene er ca en uke gamle, kan de merkes. Men de må heller ikke være for store, for da kan de hoppe ut av redet før de egentlig er klare for det...

Så fort vokser fossekallungene. Den til høyre er en knapp uke gammel,
og den til venstre er omkring to uker. Om ikke lenge er den klar til å forlate redet/kassa


Her var redet til denne vintererla.
Stige, og gjerne vadestøvler, er kjekt
 å ha ved denne virksomheten.
Barbeint er også ok,
men ofte kaldt selv i juni...

Fossekallen bygger selvfølgelig gjerne - eller helst(?) - rede andre steder enn i fuglekasser, på steder de velger sjøl om de finner en egnet plass, f.eks. på en bjelke eller avsats/hylle under ei bru. Slike steder liker også vintererla å hekke. Den kan også ta i bruk fossekallkassene en sjelden gang - eller den bygger oppå et gammelt fossekallrede fra i fjor. Det gjorde den erla som vi fant. Et fint kull på fem, som ligner ungene til linerla, men er litt mindre og har tidlig et anstrøk av gult.
Et kull med vintererleunger tatt ut av redet for ringmerking.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.