Sider

søndag 10. april 2016

"Høstjakt" på ugler

Høst er jakttid for mange. Også for oss. Men ikke på tradisjonelt vis. Vi begynte med denne aktiviteten i 2007, og det er like spennende hvert år: Er det noen ugler i farta, tro? Og vi har jo lært og forstått at forekomsten av ugler på høsten, er avhengig av musebestanden helt fra våren av. Mye mus = stor hekkesuksess og mye ugler på høsten - og dermed også det motsatte i de dårlige museåra.

I 2015 var det langt mellom vellykkede hekkinger av bl.a. perleugle, og det gjaldt ikke bare her i Trysil, men over hele regionen. Det merka vi fort da vi prøvde oss med lokkelyd og nett i august. Det var rett og slett ingen vits i å bruke tid på dette denne høsten. Vi prøvde noen få kvelder/netter, og det begynte noenlunde med 3 perleugler en kveld, men det var i grunnen det hele. Fasit ble 7 perleugler høsten 2015, altså elendig!


Ved å sjekke mytemønsteret i vingen kunne vi se at nesten alle uglene var gamle fugler. Ikke underlig etter den dårlige hekkesesongen. Trolig var få unger kommet på vingene.
"Fly me to the moon"
Enkelte år har "våre" ugler dratt så langt som til Sør-Sverige hvis musebestanden har "kræsja". Med så dårlige odds for å klare seg gjennom vinteren her som det er denne høsten, må vi nesten håpe at de fordufter fra våre områder for å overleve!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.