Sider

mandag 10. januar 2022

              'Prosjekt dvergfalkreder'

Det er 30 år siden jeg hadde dvergfalk for første gang i kunstige reder jeg hadde laget. Siden den gang har bortimot 150 par rovfugl hekket i slike reder, mest dvergfalk, men en del tårnfalk også og enkelte andre arter en sjelden gang.


Redene slites bare ved å være i trærne i vær og vind, og selvsagt mest når det har vært hekking i dem. Derfor trengs vedlikehold, reparering og nyoppsetting. Noen år skjedde det lite av den slags, og det ble bare sporadiske hekkinger i noen. 


De siste tre åra har dette prosjektet fått et oppsving, slik at det var omkring 40 slike reder som var operative i 2021. Sju av redene ble benyttet av dvergfalk og tre av tårnfalk i fjor. Sammenligna med for 20-30 år siden kan det se ut som om det er en mindre bestand av dvergfalk nå av en eller annen grunn, kanskje fordi det er færre småfugler i skog og mark(?) 


3-4 unger i kullet var mest vanlig, men ett besto av 5 unger. Bra med småfugl i området omkring det redet tydeligvis. 
Jeg fikk kjøpt et par 'fruktkurver' på loppemarked som jeg mente burde kunne bli bra utgangspunkt for reder - og begge to kom opp i passende biotoper. Det var ekstra artig å se at det ene ble brukt av et dvergfalk-par! Ingen egentlig forskjell på den redeplassen i forhold til andre kunstige reder eller for den saks skyld ordentlige kråkereder, kanskje bare at det var enda bedre plass i denne.


         Jeg er jo på utkikk etter flere slike kurver, en lettvint måte å lage reder på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.