Sider

søndag 9. januar 2022

Oppgangsår for smågnagerne - og for uglene - 
i 2021. Flere perleugler hekka vellykket.


Med ca 200 perleuglekasser og 'et antall kasser og innretninger' for andre uglearter bruker jeg mye tid på å sjekke om kassene er bebodd, merking av hunner og unger - og til slutt rensing av kasser som er brukt av uglene - eller ekorn. Sesongen 2021 ble mye bedre enn de to foregående åra; det var fugl mange steder; 29 hekkeforsøk av perleugle ble registrert.Den første runden går stort sett ut på bare å registrere hekkinger. Neste steg er å fange og ringmerke hunnene og ungene. I slike rimelig gode år blir som regel hekkingen vellykket - dersom ugla ikke får 'besøk' av mår! Og det skjer alltid med noen; vanskelig å sette opp kassene slik at man kan være sikker på at måren ikke finner dem..


Men de fleste går det altså bra med. Enkelte av hunnene er også 'gamle kjente', som er merka av av oss i Trysil Ringmerkingsgruppe tidligere. Vitsen med å ringmerke er jo først og fremst å håpe å få gjenfunn av merka fugl. Og det skjer i blant, både fra Trysil og andre steder i Norden.


Det kan bli ganske trangt i kassene når 6-7 unger begynner å bli store. De største (eldste) forlater kassa først, og så kommer de i tur og orden etter hvor gamle de er.


Godt og vel 100 perleugleunger kom på vingene fra mine kasser i 2021, altså ganske bra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.