Sider

søndag 9. januar 2022

         Haukugla hekka også i dette oppgangsåret


Det ble stadig sett haukugler gjennom ettervinteren, og derfor var det ikke uventa at en del par gikk til hekking, også i kassene mine. Nå er ikke haukugla helt avhengig av hulltrær eller store uglekasser, den kan også bruke kvistreder/kråkereder eller kasser beregna på tårnfalk. Så det burde være plenty med muligheter for hekking.


Fire hekkinger i kassene mine ble resultatet i 2021. Ikke så voldsomt, men artig lell! Hos det ene paret gikk det skeis. Det var ruging unaturlig lenge, og hunnen var ute alt for ofte. Ei kvinand hadde også kommet seg inn i kassa og lagt et egg, så her ble det bare tull!

I tillegg til "mine" hekkinger fikk jeg tips om en hekking i et slags hulltre - og dit ville jeg jo være med. Tre store unger satt i et ganske lite hullrom i ei osp da vi kom dit - og dagen etter hadde forresten alle ungene forlatt redet og satt oppe i noen trær i nærheten.Hulltrær eller store fuglekasser kan ofte være i minste laget for denne halvstore ugla, særlig når den har store kull. Den kan jo legge opp til 10-12 egg. Det ble 'bare' to sekser-kull i mine kasser, men det ble trangt nok av disse.


Ikke underlig at haukugla gjerne tar i bruk tårnfalkkasser, som har litt større grunnflate, helst kasser som ikke tidligere er brukt av falk, eller i hvert fall som har rein og fin flis. Jeg hadde to slike i 2021. Den er altså litt 'fin på det'!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.