Sider

søndag 9. januar 2022

Lappugla hekka i Trysil i år igjen,
ikke helt vanlig, desto mer gledelig!

Det har vært ganske mange hekkeplattinger for lappugle oppe i Trysil i en ti års tid. Men det har vært veldig langt mellom hekkingene. Bare i 2013 og 2017 har lappugla benytta seg av dette tilbudet, og det betyr nok at det rett og slett har vært lite lappugler her(?) Men i 2021 fikk jeg to tilslag! Dobbelt gledelig altså.


Den ene hekkingen var på samme sted og i samme plattingen som i 2013, tydeligvis en bra plass etter trysilforhold. Og begge hekkingene var vellykket, 6 unger kom seg ut i skogen. Kullet på 4 unger var faktisk stort også i Hedmark-sammenheng, så det betyr selvsagt at det var bra med mus der. Også fire hekkinger av perleugle i noenlunde det samme område understreker inntrykket av veldig gode forhold for mus og ugler.


Litt regnvær i fjæra betyr ikke noe - bortsett fra at denne hunnen ser litt pjuskete ut ei stund.


Den andre hekkingen var på en platting som hadde stått opp i 5-6 år noen få kilometer unna. Veldig flotte fugler og veldig artig å lykkes med plattingen(e)!Ringmerker som jeg er, ble tre av de voksne og alle ungene merka - med litt hjelp av noen som har mer erfaring med denne arten enn jeg har. Dessuten var det jo noen andre fuglefolk som også ville være med på moroa.
Og etter hvert forlot ungene redet, en etter en etter som de ble gamle nok. De hoppa ned i lyngen og vandra bort til et tre som det var mulig å klatre opp i, gjerne en skråstilt stokk. Viktig å komme fortest mulig ut av redet og spre seg i trærne omkring. Blir en av dem spist av mår, så klarer kanskje de(n) andre seg...


Dette var et høydepunkt for meg på fuglefronten i 2021! Og neste år er trolig topp-året for smågnagere i denne syklusen, hva nå det fører med seg av opplevelser.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.