Sider

mandag 10. januar 2022

 Høstmørke = Ugletid 

Med en gang det blir mørkt nok om nettene på høsten - og dersom det har vært 'noen' uglehekkinger samme vår/sommer - er det klart for uglefangst med lyd og nett.
Det var jo med rimelig gode forhåpninger at de første nettene ble satt opp og cd-spilleren skrudd på i slutten av august. Men iveren var nok i største laget, og det ble bare sporadiske fangster de første kveldene. For tidlig altså, kan ha sammenheng med at hekkingene i år ikke var spesielt tidlige. Så tok det seg opp etter hvert. Ole P dro også til skogs, og vi tok stadig flere perleugler i løpet av en 2-3 timers kvelds-økt. Hver kveld begynte jeg med haukuglelyd en halvtimes tid, for det var fortsatt registrert haukugler omkring.

Nesten hver kveld jeg prøvde fangst tok jeg haukugle(r). Men det var tidlig på høsten det viste seg å være best. Seinere ble det vanskeligere. Det var haukugler å høre stadig fortsatt, men de lot seg ikke lokke eller lure så lett... 
En kveld møttes OP og jeg ved gapahuken ved Skjeftflensjøen i en pause i fangsten mellom bruk av haukugle- og perleuglelyd. Vi fangsta da i hvert vårt område med 3 lydplasser hver. Da hadde jeg tatt tre haukugler og vi fikk sett på noen forskjeller i fjærdrakta. Vi har prøvd i høst å lære forskjellen i hvert fall mellom ungfugl av året, 2k, altså fra året før, og eldre fugl.


Denne kvelden og en kveld seinere hørte jeg knurring/snerring 50-100 m unna da jeg tok ut ugler! Jerv kanskje(?) Litt ekstra spennende akkurat det...

Ellers ble det bra fangster utover mot elgjakta. Over 30 ugler fanga var det meste ved en anledning, inklusiv noen gamle kontroller, ei hauk- og ei hornugle. Da var det moro å pusle omkring i nattemørket!


  Hytta i Drevdalen ble brukt som base da jeg fangsta der og litt nord-og sørover derfra.Elgjakta fra siste uka av september kombinert med dårligere fangstvær i blant utover, begrensa fangsten resten av sesongen. Men noen kvelder i oktober ble det fine forhold igjen, og da var det ut!


Totalen for uglefangsten denne høsten ble ca 300 perleugler, 20 haukugler og 3 hornugler - for min del. Altså bra! Og i tillegg tok jeg ca 50 kontroller av (perle)ugler med ring fra før. De fleste var fra andre steder samme sesong, både egne og Ole P og Arne sine merkinger, men en del var fra tidligere år, helt tilbake til 2014. Ekstra artig var det med en svensk merka og to fremmede norske. 
Sammen med de andre merkernes materiale skal det bli en sammenfatning til Kornkråka utpå vinteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne noen ord her hvis det er noe du vil kommentere, eller hvis du har spørsmål til oss.